Hållbara arrangemang & möten
Checklista för arrangörer
Digital
Läs hela guiden här:
studieframjandet.se
Denna checklista är till för er som arrangerar evenemang, konferenser och andra events. Skapad av Studieförbundet med stöd från Västra Götalandsregionen (VGR).
GRUNDEN:
1. Tänk hållbarhet tidigt i planeringen och se till att samarbetsaktörer och medarbetare tidigt vet att hållbarhet är viktigt i arrangemanget.
2. Fundera över om arrangemanget eller mötet kanske passar bättre digitalt, eller som ett hybridevent för deltagare som annars behöver resa långt.
3. Identifiera vilka områden som är viktigast att fokusera på, fundera på vad som har störst miljöpåverkan i just detta arrangemang. Sätt upp tydliga mål, exempelvis att inga engångsartiklar ska användas eller att besökarna i första hand åker kollektivt till arrangemanget.
4. Ibland kan två hållbarhetsmål gå i klinch med varandra, exempelvis val av lokal. Fundera kring vad som är viktigast för detta arrangemang – att den specifika målgruppen nås för att bredda verksamheten (social hållbarhet) eller att det är i en lokal dit man kan ta sig med så lite klimatpåverkan som möjligt (ekologisk hållbarhet).
5. Samverka med stället du ska vara på och om möjligt välj en aktör som tänker hållbarhet i stor utsträckning.
6. Tänk över vilka inköp och vilken utrustning som verkligen är nödvändig och se om den går att hyra, låna eller återanvända.
7. Inspirera andra genom att berätta om vad ni gör innan och under eventet. Har ni valt ett ställe på grund av att de valt miljömärkt eller – säg det till dem. Serverar ni vegetarisk mat av miljöskäl – låt besökarna veta det. Får artisterna kranvatten istället för flaskvatten, sätt upp en skylt om varför.
8. Efteråt: Utvärdera vad som gick bra, vad som var svårt och vad man kan tänka på till nästa gång. Höj ribban ett steg till.