skip

Göteborgs Fruktlundar

Plocka gratis frukt i stadens fruktlundar.

Göteborg

I Göteborgs kommun finns en rad olika fruktlundar där vi, Göteborgs invånare (och kanske nån Partillebo på rymmen) får plocka frukt för eget bruk. Dags att börja sylta och safta eller bara koppla av i en lummig äppleträdgård? Här listar vi fruktlundarna i Göteborg, klicka på direktlänk för eventuell extrainfo från Göteborgs hemsida.

Altplatsens fruktlund
Fruktlunden ligger ett stenkast från Altplatsen. Om du går därifrån mot Fiolgatan ligger den mellan husen där. Platsen består av en gräsyta med mindre uppbyggda kullar. Bredvid fruktlunden finns en boule-plan och en lekplats, som ligger på bostadsrättföreningens mark. Här finns bänkbord att sitta och fika på. Fruktlunden består av tre äppelträd, fyra plommonträd, sex körsbärsträd och fem valnötsträd. Direktlänk.

Backa Röds Fruktlund
I Backa röds fruktlund finns 15 äppelträd, 1 päronträd och 3 körsbärsträd. Fruktlunden vid Backa röd anlades 2013, bredvid Krumelurens lekplats och näridrottsplats. I odlingsområdet som ligger intill finns ett päronträd och två äppelträd, som du också få plocka från. Själva odlingslotterna sköts av Backa röd-odlarna. Direktlänk.

Bergkristallparkens fruktlund
Fruktlunden består av nio äppelträd, tre päronträd, sviskon, plommon och körsbär, som planterades 2012. Den ligger i parken som förenar Bergkristallgatan och Beryllgatan. Bredvid fruktlunden finns aktivitetsplan och fritidsverksamhet. Under 2015 rustades parken upp, bland annat med en skejt- och actionyta. Direktlänk.

Billdalsparks fruktlund
Fruktlunden består av 34 äppelträd, av 17 olika sorter. Fruktlunden i Billdals park planterades 2014, som en del i upprustningen av parken, som påbörjades då. Trädens är planterade i närheten av Herrgården. Träden har placerats ut med hänsyn till gamla kartor över parken, troligtvis låg här en köksträdgård förr i tiden. Direktlänk.

Eriksbo fruktlund
Fruktlunden i Eriksbo har 8 äppelträd, 5 päronträd, körsbär och vinbär. Den ligger naturskönt i en slänt, nära Eriksboskolan. Här finns ett runt picknickbord i mitten av fruktlunden. Direktlänk.

Gårdstensdalens fruktlund
Gårdstensdalens fruktlund har 15 äppelträd, 7 päronträd och, 5 körsbärsträd. Den anlades 2013 i ett grönområde bakom Gårdstensskolan. I grönområdet finns även tennisbanor och en lekplats. Direktlänk.

Hisingsparkens fruktlund
Fruktlunden i Hisingsparken har 20 äppelträd, 6 päronträd, 3 plommonträd och 5 körsbärsträd. Den anlades 2014 men här finns även gamla fruktträd. Här kan du slå dig ner i någon av hammockarna och njuta.

Fruktlunden ligger vid Hisingsparkens utflyktslekplats, som bland annat har ett stort lekäpple. Direktlänk.

Karlsrofältets fruktlund
På delar av den gräsyta på Karlsrofältet som tidigare varit fotbollsplan finns nu ett tjugotal fruktträd (päron, äpplen och plommon). Fruktträden har flyttats hit från den tidigare fruktlunden i landeriparken vid Korsvägen, då dessa behövde en ny plats när arbetet med västlänken startade.

Platsen är belägen precis söder om Annedalsmotet som kopplar samman Dag Hammarskjöldsleden med Per Dubbsgatan som går upp mot Sahlgrenska sjukhuset. Direktlänk.

Positivparkens fruktlund
Positivparkens fruktlund har 6 äppelträd och 4 päronträd. Här finns också vinbär, krusbär, åkerbär och blåbär. Frukterna och bären är av olika sort och smak, så de mognar vid lite olika tidpunkter.

Fruktlunden anlades 2012, vid Ekebäcks gården mellan Positivparkens parkour och lekplats. Här finns även stolar och bord som du kan slå dig ner på ett tag. Direktlänk.

Slottsskogens fruktlund
Slottsskogens fruktlund har 8 äppelträd, 4 päronträd, 5 plommonträd, 12 körsbärsträd och flera olika sorters bär, till exempel jordgubbar, krusbär, smultron, vinbär, hallon, allåkerbär, amerikanska blåbär och även rabarber.

Fruktlunden planterades 2014, som en del av arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum. Den ligger vid Vebacken, mellan Ekonomigården och Dalens utegym. Den är som en liten park i parken med slingrande gångar, bänkar – och träd och buskar förstås. Direktlänk.

Stobbées trädgårds fruktlund
Fruktlunden består av 12 äppelträd, 3 päronträd, 7 krikonträd, 5 plommonträd och 1 körsbärsträd, som är planterade vid olika tidpunkter. De flesta av träden är gamla och fullvuxna.

Fruktlunden ligger i Stobées trädgård, som ligger i Klippans kulturreservat. Direktlänk.

Vårvädersgatans fruktlund
I fruktlunden vid Vårvädersgatan finns 6 äppelträd, 3 päronträd, 4 plommonträd och 3 mullbärsträd. De planterades här 2013.

Fruktlunden ligger i en liten park, som är omgärdad av låga flerbostadshus och vägen dit från Vårväderstorget går genom en äldre körsbärsallé. Det finns en del större almar och lindar vid fruktlunden och ett odlingsområde som drivs av en odlingsförening. Direktlänk.


Vårvädersgatans fruktlund.

-
Altplatsen
Backa Röd
Bergskristallsparken
Billdalsparken
Eriksbo
Gårdstensdalen
Hisingsparken
Karlsrofältet, Änggården
Klippan
Positivparken
Slottsskogen
Vårvädersgatan