skip

Leksaksbiblioteket

Låna leksaker!

Majorna, Göteborg

Sveriges första leksaksbibliotek finns i Majorna!

Tillsammans med barn och föräldrar utvecklas leksaksbiblioteket i enlighet med de önskemål och behov som finns, från utbud till öppettider. De riktar sig främst till barn mellan 0 och 7 år, men alla åldrar är såklart välkomna. Här finns leksaker, barn- och babyprylar med mera att låna, de har över 900 prylar i sitt sortiment allt från bärsjalar, resesäng till cyklar. På deras hemsida kan en se hela deras utbud, reservera, låna om och beställa hemleverans. Leksaksbiblioteket arrangerar också flera event för barn och det går bra att besöka under öppettider fast en inte är medlem och leka på plats.

På Leksaksbiblioteket kan du bli medlem med tid eller pengar, antingen betalar du en avgift per månad eller år eller så betalar du med att volontära. Efter att du har blivit medlem kan du låna leksaker till dina barn.

Leksaksbiblioteket drivs som en ideell förening och i samverkan med föreningen Majornas Samverkansförening, Hyresgästföreningen Västra Göteborg, Ekologisk stadsdel Majorna 2.0, Göteborgs Stad och Familjebostäder. Finansiellt stöd från Allmänna Arvsfonden och Sharing Cities Sweden, via testbädden Sharing City Göteborg.

Barn har i genomsnitt 536 leksaker var… men hur många används egentligen?

Källa: Studien Det massiva barnrummet

Många barnfamiljer är trångbodda och saknar förvaringsplats – så varför då äga alla leksaker själva? Och – alla familjer har inte ekonomisk möjlighet att få tillgång till dyra kvalitetsleksaker. Samtidigt växer avfallsberget och den ohållbara konsumtionen ökar. Leksaksbiblioteket vill ändra på detta.

Genom att låna istället för att köpa kan man både spara plats och pengar. Det ger också en möjlighet att testa intresset för en leksak innan köp. Kanske var leksaken bara kul de första dagarna? Kanske var ditt barn egentligen bara intresserad av paketsnöret på den där presenten? Undvik de där onödiga köpen och använd leksaksbibliotekets utbud för att testa och experimentera er fram.

Genom att låna istället för att köpa lär vi dessutom oss själva och våra barn på ett handgripligt sätt hur vi kan minska våra ekologiska fotavtryck genom att dela istället för att ständigt köpa nytt.

-
Slottsskogsgatan 13

Öppettider
Dag Tid
Måndag Stängt
Tisdag 14:00 - 17:00
Onsdag 14:00 - 17:00
Torsdag 14:00 - 17:00
Fredag 10:00 - 14:00
Lördag 10:00 - 15:00
Söndag Stängt